OPĆENITO O DRUŠTVU

hrvatsko psihijatrijsko društvo

OPĆENITO O DRUŠTVU

Izvor: Socijalna psihijatrija, Volumen 39, 2011. br 2. (PDF 4,3 MB)

Hrvatsko psihijatrijsko društvo (HPD) je vodeća organizacija za psihijatre u Republici Hrvatskoj. Osnovano je 1992. godine u KBC Zagreb, Klinici za psihijatriju, te je igralo ključnu ulogu u unapređenju psihijatrijske skrbi u Hrvatskoj. Društvo je imalo nekoliko predsjednika, uključujući istaknute osobe poput prof. dr. Vaska Muačevića, prof. dr. Ljubomira Hotujca, prof. dr. Vladu Jukića, prof. dr. Almu Mihaljević-Peleš i prof. dr. sc. Tihana Jendričko.

 

Glavna misija HPD-a je unaprjeđenje psihijatrijske skrbi u Hrvatskoj, kako je definirano u njegovom postojećem statutu. Aktivno radi na poboljšanju profesionalnog i znanstvenog razvoja svojih članova putem konferencija i nacionalnih kongresa. HPD također surađuje s različitim zdravstvenim, znanstvenim, obrazovnim i medijskim organizacijama radi destigmatizacije mentalnih bolesti i podizanja svijesti.

 

Napori društva obuhvaćaju suočavanje s mentalnim zdravljem tijekom pandemija i prirodnih katastrofa, provođenje javnih kampanja za promociju mentalnog zdravlja te izradu kliničkih smjernica za različite psihijatrijske poremećaje. Dodatno, HPD aktivno radi na poboljšanju uvjeta rada kako za pacijente tako i za zdravstvene radnike, te je imalo značajnu ulogu u izradi smjernica za liječenje pacijenata s mentalnim poremećajima tijekom pandemije COVID-19.

 

HPD sudjeluje u međunarodnim suradnjama s psihijatrijskim udrugama u regiji, Europskom psihijatrijskom asocijacijom (EPA) i Svjetskom udruženjem psihijatara (WPA). Njegovi članovi također sudjeluju u međunarodnim projektima, poput mPIVAS, koji je financiran od strane Europske unije i fokusira se na psihopedagoške intervencije i nuspojave antipsihotika.

 

U zaključku, Hrvatsko psihijatrijsko društvo igra ključnu ulogu u unaprjeđenju psihijatrijske skrbi u Hrvatskoj, snažno usmjereno na profesionalni razvoj, destigmatizaciju, međunarodnu suradnju i poboljšanje mentalnog zdravlja tijekom različitih kriza.

PSIHIJATRIJSKI KONGRESI

Prvi hrvatski psihijatrijski kongres


Kongres je održan u Splitu od 21. do 24. rujna 1994. godine u organizaciji Hrvatskog psihijatrijskog društva. U Zborniku su sažetci uvodnog predavanja te 29 sažetaka iz biologijske psihijatrije, 48 sažetaka iz ratne psihijatrije, 27 sažetaka iz psihoterapije i 64 sažetka is socijalne psihijatrije (ukupno 169 sažetaka).


Drugi hrvatski psihijatrijski kongres „Psihijatrija u medicini i društvu“


Kongres je održan u Opatiji od 23. do 27 rujna 1998. godine u organizaciji Hrvatskog psihijatrijskog društva, Psihijatrijske Klinike Zagreb i Klinike za psihijatriju Rijeka te suorganizaciji Akademije medicinskih znanosti Hrvatske i pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i Ministarstva znanosti i tehnologije Republike Hrvatske. Knjiga sažetaka sadrži 135 sažetaka.


Treći hrvatski psihijatrijski kongres „Za duševno zdravlje i međusobno razmijevanje“


Kongres je održan u Osijeku od 25. do 28. rujna 2002. godine. Knjiga sažetaka sadrži 234 sažetka.


Četvrti hrvatski psihijatrijski kongres „Za boljitak bez stigme“


Kongres je održan u Cavtatu od 4. do 8. listopada 2006. godine u organizaciji Hrvatskog psihijatriskog društva i Klinike za psihijatriju Kliničkog bolničkog centra Zagreb. Knjiga sažetaka sadrži 111 sažetaka oralnih prezentacija i 116 sažetaka postera.


Peti hrvatski psihijatrijski kongres s međunarodnim sudjelovanjem „Za duh i dušu“


Kongres je održan u Šibeniku od 29. rujna do 3. listopada 2010. godine u organizaciji Hrvatskog psihijatriskog društva i Klinike za psihijatriju Kliničkog bolničkog centra Zagreb. Zbornik sažetaka sadrži 186 sažetaka usmenih prezentacija podijeljenih u 16 tema, 12 radionica i okruglih stolova te 54 sažetka postera.


6. hrvatski psihijatrijski kongres s međunarodnim sudjelovanjem „Hrvatska psihijatrija u kontekstu etičkih-pravnih i društvenih propitivanja“


Kongres je održan u Zagrebu od 9.-11. listopada 2010. u organizaciji Hrvatskog psihijatriskog društva. Knjiga sažetaka sadrži 246 radova, od čega 132 izloženih u vidu predavanja, a 114 u vidu postera.

PSIHIJATRIJSKI DANI

Zbornik radova „Prvi hrvatski psihijatrijski dani“


Prvi hrvatski psihijatrijski dani održan je u Rovinju od 18.-21. travnja 2004. godine u organizaciji Hrvatskog psihijatrijskog društva i Klinike za psihijatriju KBC Zagreb, a pod visokim pokroviteljstvom prof. dr. sc. Andrije Hebranga, potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministara zdravstva i socijalne skrbi RH. Zbornik radova sadrži 86 sažetka radova, 19 ih je izloženu u vidu predavanja, a 67 u vidu postera.


Zbornik sažetaka „Drugi hrvatski psihijatrijski dani“


Drugi hrvatski psihijatrijski dani održani su u Opatiji od 17. do 20. ožujka 2005. godine u organizaciji Hrvatskog psihijatrijskog društva i Klinike za psihijatriju KBC Zagreb. Zbornik sažetaka sadrži 98 sažetaka radova, od čega ih je 21 izloženo u vidu predavanja, 77 u vidu postera.


Zbornik sažetaka „Treći hrvatski psihijatrijski dani“


Treći hrvatski psihijatrijski dani održani su u Opatiji od 6. do 9. travnja 2006.godine u organizaciji Hrvatskog psihijatrijskog društva i Klinike za psihijatriju KBC Zagreb. Zbornik sadrži 88 sažetaka radova, od čega ih je 20 izloženo u vidu predavanja, a 68 u vidu postera.


Zbornik sažetaka „Četvrti hrvatski psihijatrijski dani“


Četvrti hrvatski psihijatrijski dani održani su u Opatiji od 29. ožujka do 1. travnja 2007. godine u organizaciji Hrvatskog psihijatrijskog društva i Klinike za psihijatriju KBC Zagreb. Zbornik sadrži 77 sažetaka radova, od čega ih je 18 izloženo u vidu predavanja, a 59 u vidu postera.


Zbornik sažetaka „Peti hrvatski psihijatrijski dani“


Peti hrvatski psihijatrijski dani održan je u Opatiji od 10. do 13. travnja 2008.godine u organizaciji Hrvatskog psihijatrijskog društva i Klinike za psihijatriju KBC Zagreb. U zborniku sažetaka nalaze se sažetci dva plenarna predavanja te svih prezentiranih radova. Plenarna predavanja održali su prof. Juan E. Mezzich, tadašnji predsjednik Svjetskog psihijatrijskog udruženja i prof. M. Maj koji je tada bio kandidat za budućeg predsjednika Svjetskog psihijatrijskog udruženja. Zbornik sadrži 85 sažetaka radova, od čega ih je 18 izloženo u vidu predavanja, a 66 u vidu postera.


Zbornik sažetaka „Šesti hrvatski psihijatrijski dani“


Šesti hrvatski psihijatrijski dani održani su u Opatiji od 16. do 19. travnja 2009.godine u organizaciji Hrvatskog psihijatrijskog društva i Klinike za psihijatriju KBC Zagreb. Zbornik sadrži 76 sažetaka radova, od čega ih je 23 izloženo u vidu predavanja, a 53 u vidu postera.


Zbornik sažetaka „Sedmi hrvatski psihijatrijski dani


Sedmi hrvatski psihijatrijski dani održani su u Opatiji od 25. do 28. ožujka 2010. godine u organizaciji Hrvatskog psihijatrijskog društva i Klinike za psihijatriju KBC Zagreb. Zbornik sadrži 76 sažetaka radova, od čega ih je 16 izloženo u vidu predavanja, a 60 u vidu postera.


Zbornik sažetaka „Osmi hrvatski psihijatrijski dani“


Osmi hrvatski psihijatrijski dani održani su u Opatiji od 14. do 17. travnja 2011. godine u organizaciji Hrvatskog psihijatrijskog društva i Klinike za psihijatriju KBC Zagreb. Zbornik sadrži 84 sažetaka radova, od čega ih je 22 izloženo u vidu predavanja, a 62 u vidu postera.


Zbornik sažetaka „Deveti hrvatski psihijatrijski dani“


Deveti hrvatski psihijatrijski dani održani su u Opatiji od 12. do 15. travnja 2012. godine u organizaciji Hrvatskog psihijatrijskog društva i Klinike za psihijatriju KBC Zagreb. Zbornik sadrži 73 sažetaka radova, od čega ih je 21 izloženo u vidu predavanja, a 52 u vidu postera.


Zbornik sažetaka „Deseti hrvatski psihijatrijski dani“


Deseti hrvatski psihijatrijski dani održan su u Opatiji od 04. do 07. travnja 2013. Godine u organizaciji Hrvatskog psihijatrijskog društva. Zbornik sadrži 93 sažetaka radova, od čega ih je 20 izloženo u vidu predavanja, a 73 u vidu postera.


Zbornik sažetaka „Jedanaesti hrvatski psihijatrijski dani“


Jedanaesti hrvatski psihijatrijski dani održani su u Opatiji od 10. do 13. travnja 2014. Godine u organizaciji Hrvatskog psihijatrijskog društva. Zbornik sadrži 72 sažetaka radova, od čega ih je 18 izloženo u vidu predavanja, a 54 u vidu postera.