Hepatitis C u ovisničkoj populaciji – bolest koju možemo pobijediti

Hepatitis C u ovisničkoj populaciji – bolest koju možemo pobijediti

U četvrtak, 7. prosinca, povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti, Klinika za psihijatriju Vrapče organizirala je stručni skup pod naslovom „Hepatitis C u ovisničkoj populaciji – bolest koju možemo pobijediti“ na kojem su održana četiri stručna predavanja. Pozdravljajući sve okupljene, ravnateljica Klinike za psihijatriju Vrapče prof. dr. sc. Petrana Brečić istaknula je kako Klinika dugi niz godina njeguje suradnju s drugim zdravstvenim ustanovama, ali i terapijskim zajednicama koje brinu o osobama s problemom uzimanja droga kako bi kvaliteta života ovisničke populacije bila što bolja, a ishodi liječenja što uspješniji. U ime Hrvatskog psihijatrijskog društva okupljene je pozdravila i prof. dr. sc. Tihana Jendričko, naglasivši kako su problemi mentalnog zdravlja sve veći, a izazovi u liječenju sve kompleksniji. Problem ovisnosti nije samo javnozdravstveni nego društveni problem koji zahtijeva intersektorsku suradnju i multidisciplinarni pristup. O psihodinamskom aspektu ovisnosti i Vrapčanskoj adiktološkoj školi govorio je prof. dr. sc. Ante Bagarić, pročelnik Zavoda za liječenje bolesti ovisnosti koji je sudionicima stručnog skupa zaželio uspješan rad.

U prva dva predavanja dr. Margareta Jurlina i prim. dr. sc. Ivan Ćelić sa Zavoda za dualne poremećaje govorili su o ulozi psihijatara u aktivnom probiru bolesnika zaraženih virusom hepatitisa C, prezentirajući njihova iskustva kao primjer dobre kliničke prakse. Intravenski korisnici droga nisu više samo ovisnici o opioidima, sve je više muškaraca mlađe životne dobi koji intravenski uzimaju stimulanse, što je dovelo do epidemije virusnih infekcija u nekoliko europskih gradova. Hepatologinje prof. dr. sc. Anna Mrzljak i dr. sc. Maja Sremac iz KBC Zagreb istaknule su kako za razliku od drugih kroničnih virusnih infekcija, HCV infekciju možemo trajno izliječiti. Direktno djelujući protuvirusni lijekovi predstavljaju novu eru u liječenju hepatitisa C, te bi u skladu s ciljevima Svjetske zdravstvene organizacije eliminacija hepatitisa C trebao biti javnozdravstveni prioritet.

Nakon predavanja uslijedila je konstruktivna rasprava s određenim preporukama i zaključcima od kojih ističemo izradu protokola na nacionalnoj razini po kojim bi službe za liječenje ovisnosti mogle što učinkovitije djelovati na području testiranja i daljnjeg upućivanja na liječenje.

No Comments

Post A Comment