In Memoriam: Prof. dr. sc. Vasko Muačević (1928. – 2024.)

In Memoriam: Prof. dr. sc. Vasko Muačević (1928. – 2024.)

 S tugom obavještavamo članove Hrvatskog psihijatrijskog društva kako je preminuo prof. dr. sc. Vasko Muačević, osnivač Hrvatskog psihijatrijskog društva, redoviti profesor neuropsihijatrije u trajnom zvanju Medicinskog fakultetaSveučilišta u Zagrebu. Profesor Muačević rođen je 22. veljače 1928. godine u Zagrebu, diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 1953. godine te je uživao ugled kao stručnjak u području neuropsihijatrije.

Njegovo bogato akademsko nasljeđe obuhvaća više od 40 znanstvenih i preko 50 stručnih radova objavljenih kako u zemlji, tako i inozemstvu. Znanstveni i stručni fokus profesora Muačevića protezao se kroz različite aspekte socijalne psihijatrije i rehabilitacije psihijatrijskih bolesnika, što je rezultiralo brojnim radovima i predavanjima na domaćim i međunarodnim skupovima.

Posebno se isticao angažmanom tijekom i nakon Domovinskog rata, gdje je posvetio pažnju psihičkim problemima branitelja i njihovim obiteljima. Njegova iskustva iz tog razdoblja zabilježena su u  poglavlju “Croatia: Old Scars, New Wounds”, u knjizi “Beyond invisible walls“ Jacoba D. Lindyja i Roberta J. Liftona, a objavljena je u izdanju Brunner-Routlege, New York. Profesor Muačević ostavit će neizbrisiv trag kao autor udžbenika “Psihijatrija”, namijenjenog studentima medicine, objavljenog 1995. godine u izdanju Medicinske naklade.

Profesor Muačević bio je član Američke akademije za medicinu i psihijatriju, Europskog psihijatrijskog društva, nositelj počasnog članstva u Austrijskom neuropsihijatrijskom društvu.

Jedan je od osnivača Akademije Medicinskih Znanosti Hrvatske (AMZH), bio je njen izvanredni član od 1981., redoviti od 1988.. Profesor Muačević bio je član Nadzornog odbora, a od 2009.g. bio je član Časnog suda AMZH kao i član Senata AMZH.

Osim svojih znanstvenih doprinosa, Prof. dr. sc. Vasko Muačević bio je dobitnik brojnih priznanja i nagrada, uključujući počasno priznanje Slovačkog psihijatrijskog društva (1980.) i počasnu diplomu Češkog psihijatrijskog društva (1985.). Njegovo dugogodišnje djelovanje bilo je nagrađeno priznanjem za životno djelo 1993. godine, te priznanjem za veliki doprinos razvoju i radu Hrvatskog psihijatrijskog društva 2010. godine. Dodatno, laureat je Akademije Medicinskih Znanosti Hrvatske za 2009. godinu.

Sjećamo se Profesora Muačevića s poštovanjem i zahvalnošću za njegov iznimni doprinos području psihijatrije, ostavljajući nas s trajnim nasljeđem znanstvenog i stručnog rada.

No Comments

Post A Comment