U Klinici za psihijatriju Vrapče održan simpozij “Transkulturalna psihijatrija”

U Klinici za psihijatriju Vrapče održan simpozij “Transkulturalna psihijatrija”

U organizaciji Hrvatskog psihijatrijskog društva, u Klinici za psihijatriju Vrapče, 16. travnja 2024. održan je simpozij Transkulturalna psihijatrija, prvi iz tog područja u Hrvatskoj. Na jednodnevnom simpoziju predavanja su održali istaknuti stručnjaci Goran Mijaljica, dr. med., doc. dr. sc. Aleksandar Savić, dr. med., prof. dr. sc. Darko Marčinko, dr. med. i doc. dr. sc.
Iris Marušić, prof. psihologije.
Sudionici su imali jedinstvenu priliku čuti o ulozi kulturoloških čimbenika u psihijatrijskim bolestima, utjecaju migracija i traume na psihijatrijske poremećaje uz mogućnosti prevencije i ranih intervencija, o utjecaju kulture na misli i osjećaje, kao i povezanosti usamljenosti i transgeneracijske traume. Velika posjećenost simpozija pokazala je istaknut interes za ovu
aktualnu temu te potrebu daljnje edukacije.
U sklopu simpozija prikazan je i film „Gonič zmajeva“, čija se radnja temelji na istoimenom romanu Khaleda Hosseinija, a prati prijateljstvo dvojice afganistanskih dječaka obilježeno traumatskim događajem i specifičnim kulturno-povijesnim prilikama u kojima su odrasli. Nakon filma, uslijedila je interesantna i kvalitetna diskusija koju su moderirali: doc. dr.sc. Tanja Grahovac Juretić, prim. dr. sc. Vlatka Kovač, Živko Mišević, dr.med i Goran Mijaljica, dr. med.

No Comments

Post A Comment